Slivnik , Rudolf ,

politik;vrtnar 

Slika 
02. 02. 1909, Guštanj, Ravne na Koroškem 04. 10. 1965, Prevalje

Slivnik, Rudolf, vrtnar in politični delavec (1909--1965); združeval je vrtnarstvo in komunistično delovanje; preživel je taborišče Sterntal; po vojni je z zelenjavo zalagal Mežiško dolino, v njegovo vrtnarijo ljudje zelo radi prihajali.

 

Življenje in delo

Slivnik, Rudolf, vrtnar in politični delavec. *Guštanj, [Ravne na Koroškem],  2. 2. 1909; †Prevalje, 4. 10. 1965, pokopan je na Prevaljah, kjer je živel. Oče jeklarski mojster Ivan, mati Elizabeta roj. Jevšnikar; brat Ivan, sestri Amalija in Pepca. Poročen je bil z vrtnarko Marjeto roj. Čegovnik; sinova univ. dipl. politolog, novinar-analitik  in urednik Danilo Slivnik (gl. čl.), galerist, založnik in kulturni delavec Niko R. Kolar (gl. čl.) in hči samostojna podjetnica Marjetka por. Hribar.  

Osnovno šolo je obiskoval v Guštanju in se v vrtnariji grofa Thurna na Ravnah izučil za vrtnarja [danes je tam športno igrišče ob Domu telesne kulture]. Kmalu se je povezal z guštanjskimi komunisti - med drugim z Lovrom Kuharjem [Prežihovim Vorancem] in Ivanom Kokalom. Bil je podtalni politični aktivist. Najprej ga je pot zanesla v Rogaško Slatino. Združeval je vrtnarstvo in komunistično delovanje. V času zaposlitve v škofovski vrtnariji v Šentvidu pri Ljubljani je urejal tudi škofovo rezidenco v Goričanah pri Medvodah. S Slivnikovo pomočjo so se tu shajali pomembni komunisti in pripravili vse potrebno za 4. pokrajinsko partijsko konferenco. Pot ga je vodila po raznih krajih Jugoslavije vedno kot vrtnarja in partijskega delavca, celo v Nemčijo v Wiesbaden. Leta 1943 je pridobil dovoljenje za postavitev vrtnarije na Prevaljah [na farovški zemlji na Fari], ki je oskrbovala z zelenjavo skoraj vso Mežiško dolino [za tisti čas je bila velika vrtnarija moderno urejena, z rastlinjaki, toplimi gredami, upravno zgradbo, skladiščem, ograjo in ustreznim orodjem]. Maja 1945 ga je Udba - Ozna aretirala in grozila je usmrtitev, rešil ga je nečak, partizan. Preživel je tudi taborišče Sterntal [na Dravskem polju]. Po vrnitvi na Prevalje je dobil nacionalizirano vrtnarijo jeseni 1946 v upravljanje in postala je pravo zbirališče ljudi, ki se v njej niso sestajali zaradi politike, temveč zaradi medsebojnega druženja. 

  

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Podatki sina Danila in drugi viri. – Pokrajinska konferencija u biskupskoj rezidenciji. – V: Zbornik: Četrdeset godina, Beograd, 1960. – Bogdan Žolnir: Kurir CKJ Rudi Slivnik pripoveduje. – V: Koroški fužinar, 1965, št. 10–12. – Janko Liška: Partijska konferenca v škofijskem dvorcu. – V: Komunist – teoretična priloga, avgust - december 1974. – Danilo Slivnik: Mož z Mergenthalerjevim kovčkom. – V: Danilo Slivnik: Potnikovo poročilo. [4. poglavje]. 1999.