Spanžev, Ana,

 športnica;trgovka

Slika 
18. 06. 1923, Prevalje 2013, Slovenj Gradec

Spanžev, Ana, športnica, trgovka (1923--2013); bila je trideset let aktivna kegljavka tudi na državni in evropski ravni.

 

 

 

Življenje in delo

Spanžev, Ana [tudi Ančka], športnica. *Zagrad [pri Prevaljah], 18. 6. 1923; + Slovenj Gradec, 2013. Oče slaščičar, medičar in svečar Ivan Kotnik, mati Marija roj. Šumnik; bratje Franc, Maks, Anton, Leopold in Ivan. Poročena je bila s trgovskim poslovodjem Ernestom; hči ekonomska tehnica Lidija por. Šestir.

Po osnovni šoli na Prevaljah in meščanski šoli v Mežici si je pridobila trgovsko izobrazbo in bila trgovska pomočnica v raznih podjetjih v Mežiški dolini. Med drugo svetovno vojno sta bila z možem povezana z narodno-osvobodilnim gibanjem in proti koncu vojne aretirana in odvedena v gestapovske zapore v Dravograd. Po vojni se je vključila v kegljaški klub Športnega društva Fužinar na Ravnah na Koroškem in bila trideset let aktivna kegljavka. Tekmovala je kot posameznica in v ekipi na Ravnah, v Sloveniji, Jugoslaviji in v raznih državah v Evropi. V okviru Športnega društva Fužinar je tekmovala tudi za Društvo upokojencev Ravne in za Društvo invalidov Ravne v kegljaškem, strelskem in plavalnem športu. Nad šestdeset let je članica Planinskega društva Prevalje in z možem sta prehodila mnogo gora doma in v tujini.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Priznanja mdr.: društvena, republiška in državna odlikovanja, medalje, diplome in pokali. 

Viri in literatura

Osebni podatki in drugi viri.