Berhtold, Franc ,

pedagoški delavec;slikar 

Slika 
26.11.1945, Strojna, Slovenija ,
Je izjemno tankočutni umetnik, ustvaril je vrsto lesorezov, linorezov, sitotiskov, predvsem grafik globokega tiska. 

Življenje in delo

Berhtold, Franc je slikar-grafik, likovni pedagog. *Strojna, 26. 11. 1945; živi v Slovenj Gradcu. Oče Franc Mager [padel v partizanih], mati Marija por. Štaudeker Berhtold; bratje metalurg Pavel Štaudeker, učitelj Milan Štaudeker, kmet Drago Štaudeker, sestri gostinska delavka Danica Štaudeker in Marija Štaudeker por. Močilnik. Poročen je z uslužbenko Tatjano roj. Pečnik; hčerki ekonomska tehnica Lucija in arhitektka Mojca.

Po osnovni šoli na Strojni in Prevaljah je končal Učiteljišče v Mariboru (1964) in diplomiral na Pedagoški akademiji v Mariboru (1967). Kot likovni pedagog je bil zaposlen na osnovnih šolah v Malečniku, Slovenj Gradcu, Šmartnem pri Slovenj Gradcu in na Prevaljah in kot industrijski oblikovalec v Tovarni meril v Slovenj Gradcu. Deluje na kulturnem (likovnem) področju v domačem kraju, v širšem slovenskem prostoru in tudi v tujini. Študijsko se je izpopolnjeval na seminarjih za grafiko v Nemčiji in na Nizozemskem. Kot grafik in slikar sodeluje na samostojnih, skupinskih in mednarodnih razstavah. Ob razstavah so izšle priložnostne ocene in zapisi v dnevnem tisku, obstaja tudi nekaj katalogov in prospektov. Največ se ukvarja z grafiko. V začetku ustvarjanja so bili to linorezi, lesorezi in sitotiski. V kasnejšem obdobju pa začne z zahtevnejšimi tehnikami globokega tiska. To so predvsem barvne jedkanice, akvatinte in suhe igle. Je član Društva likovnih umetnikov Slovenije.

 

Dosežki in bibliografija

Samostojne likovne razstave v galerijah in drugih razstaviščih: Slovenj Gradec, Radlje, Dravograd, Celje, Ljubljana, Nova Gorica, Postojna ter skupinske razstave doma in v tujini: 1. Bienale slovenske grafike, Novo mesto; 16. Razstava jugoslovanske grafike, Zagreb; Miniprinti Slovenija (1993), razstava Odtisi in vtisi, Ljubljana, (2012). V tujini pa Internationalimpact art festival, Kyoto Japonska, Petit format de papier, Couvin, Belgija, II. Premio de grabado maximo ramos, Španija, Male formy grafiki, Poljska, Cipe 89, Asociacion de artistas pllaticas, Hawana, Kuba, Praha graphic (1997), Češka, Tokio, Finska, Litva, Madžarska …

 

Priznanja in nagrade

Dve nacionalni nagradi v Ljubljani za malo grafiko (1993, 1995); Bernekerjeva plaketa Mestne občine Slovenj Gradec za bogat prispevek k likovni podobi mesta in občine (1998); častno priznanje mednarodne žirije na EX TEMPORE Piran ( 2011); priznanje »športnik leta«, Športne zveze Slovenj Gradec (2011). 

Viri in literatura

Osebni podatki in drugi viri. – Judita Krivec: Franc Berhtold. – V: Odsevanja, 1985, št. 13–14. – Marko Košan: Franc Berhtold. – V: Odsevanja, 1990, št. 19. – Tone Turičnik: "Uspehov ne merim z denarjem". Kramljanje s slikarjem in grafikom. – V: Odsevanja, 2000, št. 37–38. – Jernej Kožar: Franc Berhtold. Grafika 2002–2003. Likovni portret. – V: Odsevanja, 2003, št. 49–50.