Kresnik, Matija,

bukovnik;mlinar;pesnik 

Slika 
15.03.1821, Leše, Slovenija 15.03.1890, Stražišče
Kresnik, Matija, bukovnik, mlinar in valhar (valjar blaga), p. d. Prosén (1821–1890); pri Kresníku na Lešah se je gojilo bukovništvo že okoli leta 1750 in táko je med mletjem žita pisal ter prepisoval iz knjig in rokopisov, s tem je ohranil besedila pesmi, ki so jih pri nas prepevali v obdobju 1850-1871. 

Življenje in delo

Kresnik, Matija, je živel na Stražišču, pokopan je na Prevaljah. Žena Josefa roj. Stopper; hči Antonija [Tona] por. Viternik [z možem Florijem sta delala na kmetiji in se ukvarjala z glasbo]. Pri Kresníku na Lešah se je gojilo že okoli leta 1750 bukovništvo in táko je njegovo delo, torej domače izročilo, ki je bilo že nad sto let staro. Ko je mlel žito v Prosénovem mlinu v Strojnski Reki, Strojancem in Tolstovršanom ter Šelemperžanom tenil bukovino [tkal loden, trpežno blago, skoraj nepremočljivo volneno tkanino], je pisal in pisal ter prepisoval iz knjig in rokopisov. Po letu 1846 je začel prepisovati pesmi, končal pa je zbirko leta 1871 z zadnjo vpisano pesmijo "Pesem od sreče". Pesmi so razne vsebine: npr. cerkvene, nadalje pesmi, ki se pojó pri bedenju ob mrliču, smešne, ljubavne, zdravice, pesmi o razuzdanem svetu, legende … Precej pesmi je od Jurija Vodovnika, ljudskega pesnika s Skomarja na Pohorju. Tako nam je ohranil besedila pesmi, ki so jih pri nas prepevali med leti 1850-1871. Matija Kresnik je imel svojo knjižnico od Kastelčevega Nauka kristjanskega do Slomškovih Drobtinic in mohorskih knjig. Prebiral je pridige očeta Janeza Svetokriškega, Basarjeve pridige (1734), Gorjupovo Cirkounu leitu (1770), Japljevo Sveto pismo, Drabosnjakov Marijin pasijon (1811), Slomškovo vzgojno knjigo Blaže ino Nežica v nedeljski šoli in še mnogo drugih knjig. V knjige si je dal na koncu uvezati prazne liste papirja, na katerih so zapisani njegovi prepisi. Na koncu Andreaševih pesmi je npr. uvezanih 210 listov, ki so izpolnjeni s prepisi narodnih in nekaj umetnih pesmi. "Pesmi stare jinu nove", je kratko naslovil svojo zbirko. 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Franc Kotnik: Naši bukovniki, ljudski pesniki in pevci. Matija Kresnik. – V: Narodopisje Slovencev II. del. 1952. – Luka Kramolc, Tone Sušnik: Beseda o življenju ljudske pesmi v Mežiški dolini. – V: Koroški fužinar, 1972, št. 4.