Križnik, Jože,

lesni trgovec;podjetnik;prevoznik 

Slika 
07.06.1871, Žitara vas pri Železni Kapli, Avstrija 15.03.1943, Prevalje
Križnik, Jožef, lesni trgovec, lastnik žage venecijanke, avtobusni prevoznik (1871–1943); bil med prvimi avtoprevozniki na Prevaljah, uvedel je avtotaksi, sin Jožef je leta 1933 prinesel iz Gradca na Prevalje prvo nogometno žogo. 

Življenje in delo

Križnik, Jožef, je živel je na Prevaljah, kjer je pokopan. Oče posestnik Jožef, mati Ana roj. Bagec. Poročen je bil z Ano roj. Konečnik; sinovi uradnik Jožef [v letu 1933 je prinesel iz Gradca, kjer je bil na študiju, prvo nogometno žogo na Prevalje], obrtnik - prevoznik Adolf, Herman in obrtnik - mesar Friderik in hči Ana por. Marošek.

Bil je ugleden občan Prevalj. Ukvarjal se je z lesno trgovino in je imel svojo žago venecijanko [stala je na kraju, kjer stoji danes stanovanjski blok v trgu na Prevaljah pred elektropodjetjem Tratnik, leta 1938 je žago prodal lesnemu trgovcu Karlu Sedeju]. Imel je svoj lovski revir [svojo "jago"], jahalnega konja in najlepši koleselj v prevaljskem okolišu, prvi osebni avtomobil in avtobus na Prevaljah. Po prvi svetovni vojni se je Jožef Križnik ukvarjal s tovornim prevozništvom s konji in avtomobilom, nato je njegovo delo nadaljeval sin Adi, ki je v 20. letih po prvi svetovni vojni opravljal prve avtobusne prevoze na poti PrevaljeČrna in nazaj. Opravljal je tudi izredne avtobusne prevoze, prevažal je potnike na razne izlete in romanja izven občine. [Konec 19. stoletja so se s prevozništvom kot obrtjo ukvarjali – v Farni vasi Johan Jelen, v Dobji vasi Anton Hribernik, p. d. Brančurnik in na Suhem Vrhu Rok Čas. V času kraljevine SHS pa Štefanija Langeršek, ki je bila "avtoizvošček", Anton Hribernik v Dobji vasi, Ciril Hrast s Poljane je za prevozništvo uporabljal konje in avtomobil  avtotaksi za prevoz ljudi, prtljage in druge tovore z avtomobili].

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Podatki vnuka Ivana Maroška in drugi viri.  Karla Oder: Občina Ravne na Koroškem. Etnološka topografija slovenskega etičnega ozemlja – stoletje, 1992.