Krof, Jurij,

kmetovalec;mlinar;pesnik 

Slika 
15.04.1845, Lokovica pri Prevaljah, Slovenija 17.12.1943, Lokovica pri Prevaljah

Krof, Jurij, p. d. Kušter, ljudski pesnik, kmet in mlinar (1845–1943); kmetoval je na Kuštrovi kmetiji, edino veselje so mu bile knjige in pisanje pesmi, znal je citrati in orglati ter izdelovati predmete domače obrti.

 

Življenje in delo

Krof, Jurij, p. d. Kušter, je živel na Lokovici, pokopan je v Mežici. Poročen je bil z Barbaro roj. Danijel; sinovi Valentin, Jurij, ljudski pesnik, delavec Jernej Krof in duhovnik Matevž [umrl leta 1950 v nepojasnjenih okoliščinah na poti iz Tople v Črno, kjer je bil župnik], hčerke Elizabeta, Marija in Ivanka por. Lorenci.

V šolo je hodil v Št. Danijel [Šentanel] in kasneje prevzel Kuštrovo kmetijo. Edino veselje so mu bile knjige. / "Zdaj bukev prav dosti imam, pa jih za noben d'nar ne dam, so bukve vse sorte poučne in smešne, le v tem jaz zdaj kratek čas 'mam. / Veliko jaz prebiram, al več pa še študiram, veliko premišljujem in vse si zapisujem. / Pišem se Jurij Krof, sem zdaj velik ko pliberški grof, sem vel'ke postave in pametne glave, pohvalit' se moram pač sam". / To sem stari Kuštrov oče, reci: je li to mogoče, da en tak bi pesnik bil, ko je star že in ves kriv!" / Vse je v rime zavil in rad je govoril in pozdravljal v verzih. Kmetoval je, mlel sosedom, zraven pa pisal pesmi. Znal je narediti še marsikaj: koše, "korpe" in cejne vse sorte, žehtarje, cokle, tudi knjige je znal vezati, slikati je začel in podobe rezljati, vešč je bil mizarskih in tesarskih del, znal je citrati in orglati. Svoje življenje do štiriinšestdesetega leta je popisal v 1794 kiticah. "Medtem ko so voli ob oranju počivali na ozarah, so že vzeli v roke svinčnik in papir  vse to so imeli vedno s seboj  pa so kar zapisali kak verz ali pa misel, ki so jo pravkar iztuhtali med oranjem ali že prej pri kakem drugem delu. Očetovo življenje je bilo polno težkih naporov in skrbi, vendar je bila prava vsebina njihovega življenja – vesela pesem." [Sin Matevž o svojem očetu]. Pesmi ni kaj dosti objavljal, pa tudi ni bilo kje. Priložnostno je katera izšla v Našem domu.

 

Dosežki in bibliografija

Pesem o Mežičanih in Črnjanih. – V: Koroški fužinar, 1973, št. 2. – Pesmi. – V: Naš dom, 1937, št. 7. 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Dr. Franc Sušnik: Ljudski pesnik Jurij Krof. – V: Naš dom, 1937, št. 7. – Matevž Krof: Moj oče. – V: Naš dom, 1938, št. 4. [Oba prispevka sta objavljena tudi v: Šentanel. Kraj in ljudje, 2004.]. – Luka Kramolc, Tone Sušnik: Beseda o življenju ljudske pesmi v Mežiški dolini. – V: Koroški fužinar, 1972, št. 4. – Jernej Krof: O očetu. – V: Koroški fužinar, 1979, št. 2.