Močilnik, Matej,

duhovnik 

Slika 
20.09.1897, Lokovica pri Prevaljah, Slovenija 09.10.1981, Prevalje

Močilnik Matej, duhovnik, župnik in dekan (1897–1981); v prevaljski župniji je zapustil močan pečat, saj jo je vodil celih triinštirideset let, naložena mu je bila dekanijska služba, obnovil je župnišče in župnijsko cerkev Device Marije na Jezeru in cerkev sv. Barbare na Prevaljah.

 

 

Življenje in delo

Močilnik Matej, duhovnik, župnik in dekan. *Lokovica [pri Prevaljah], 20. 9. 1897; †Prevalje, 9. 10. 1981; od leta 1938 je živel na Prevaljah, kjer je pokopan. Rodil se je v trdni kmečki družini na Lokovici pod Peco, takrat še v župniji Pliberk. Oče kmet Florjan, p. d. Škof, mati Uršula roj. Mikic; bratje Rok, Franc [padla v prvi svetovni vojni], gospodar na Škofovi kmetiji Matija, profesor nemščine Silvester [živel v Beogradu, raziskoval in sestavil rodovnik Škofove rodbine, s katerim je posegel 300 let v preteklost] in sestra redovnica Marija [redovniško ime Donata].

Osnovno šolo je obiskoval na Lokovici [Holmcu] in proti koncu prve svetovne vojne so ga poklicali k vojakom. Po vrnitvi je gimnazijo končal v šestih letih na Ptuju [kjer je bil takrat ravnatelj dr. Franc Kotnik, etnolog in literarni zgodovinar, dobrijski rojak, ki je pri Mohorjevi družbi na Prevaljah leta 1924 izdal Storije I. Koroške narodne pripovedke in pravljice, v katerih so objavljene tudi pripovedke o nastanku naše cerkve Device Marije na Jezeru …]. Nato je pričel z bogoslovnim študijem v Mariboru (1927) ter čez štiri leta že imel novo mašo v Mežici (1931). Kot kaplan je deloval na Bizeljskem in na Ptuju, leta 1938 postal župnik na Prevaljah. Po okupaciji leta 1941 so ga aretirali in izgnanstvo je preživel na Hrvaškem v đakovški škofiji. Ko sta se s kaplanom Martinom Jelenom leta 1945 vrnila na Prevalje, je bilo župnišče izropano in leta 1947 so ju zaprli [politična zapornika] in obsodili na tri oz. dve leti zapora. Ko se je vrnil, mu je bila naložena tudi dekanijska služba, obnovil je župnišče in župnijsko cerkev Device Marije na Jezeru in cerkev Sv. Barbare na Prevaljah. "Z zlato mašo pa se je začel bližati čas, ko mu je Bog začel pisati zadnji dekret: zadnji križ ga je čakal in plačilo za zvesto službo." (Alojz Božank). V prevaljski župniji je zapustil močan pečat, saj jo je vodil celih triinštirideset let.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Podatki nečaka Petra Močilnika in drugi viri. – Alojz Božank: Prevaljski dekan Matej Močilnik. – V: Bodi pozdravljena Devica Marija … Ob stoletnici nove cerkve na Fari. 1890–1990. Prevalje, 1990.