Šipek, Matevž, st. ,

kmetovalec 

Slika 
07. 09. 1878, Šentanel, Slovenija 29. 12. 1960, Šentanel
Šipek, Matevž, p. d. Kolman, kmet, cerkveni ključar (1878-1960); "Bil je kot častitljiv patriarh, /.../ bil je zadnji izmed trdobučnikov, ki se niso dali ker je šentanelska občina vztrajno zavračala dopise v nemškem jeziku, ker da je pri Sv. Danijelu uradni jezik slovenski …" (Dr. Franc Sušnik). 

Življenje in delo

Šipek, Matevž, p. d. Kolman, kmet, cerkveni ključar. *Šentanel, 7. 9. 1878; †Šentanel, 29. 12. 1960. Oče Tomaž, mati Neža; sestra Neža. Poročen je bil z Marijo roj. Vauh; sin; univ. dipl. inženir metalurg, kulturni delavec in publicist Matevž Šipek [Mitja].Odraščal je v družini z devetimi otroki.

Po osnovni šoli v Šentanelu je kasneje podedoval Kolmanovo kmetijo. Bil je napreden kmet in zaveden Slovenec. "Bil je kot častitljiv patriarh, ko je hodil med svojimi njivami in se sklanjal nadnje kakor nad oltar. Bil je zadnji izmed trdobučnikov, ki se niso dali ne pliberškemu "pecirku", ne velikovškemu okrajnemu glavarju, ne celovški deželni vladi in je vsa Podjuna gledala in poslušala, kako se bo pravda za slovenščino v Šentanelu obrnila, ker je Šentanelska občina vztrajno zavračala dopise v nemškem jeziku, ker da je pri Sv. Danijelu uradni jezik slovenski …" (Dr. Franc Sušnik). Dobrih petdeset let je bil cerkveni ključar v šentanelski cerkvi in sodeloval pri urejanju kraja. Kot cerkveni ključar je v času druge svetovne vojne v cerkvi pred mašo molil rožni venec v slovenskem jeziku kljub strogi prepovedi okupatorskih oblasti.

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Viri: Podatki sina Mitja. – Dr. Franc Sušnik: Kolmanov oče. – V: Koroški fužinar, 1961, št. 4–6. [Objavljeno tudi v : Mitja Šipek: Šentanel, moje življenje, 1999 in : v Šentanel. Kraj in ljudje, 2004]. – Mitja Šipek: Oče. – V: Šentanel, moje življenje. 1999.