Abraham, Lavoslav ,

čevljar;kulturni ustvarjalec;režiser 

Slika 
31.10.1883, Libuče pri Pliberku, Avstrija 25.05.1926, Prevalje
Slovel je po igralskih sposobnostih, se uveljavil tudi kot režiser in bil eden najbolj znanih članov Katoliškega prosvetnega društva za Prevalje in okolico ter član Mohorjeve družbe na Prevaljah, vodil je prvi tamburaški orkester. 

Življenje in delo

Živel je na Prevaljah, kjer je pokopan na strem pokoplišču ob cerkvi. Slovel je po svojih igralskih sposobnostih, se uveljavil tudi kot režiser in bil eden najbolj znanih članov Katoliškega prosvetnega društva za Prevalje in okolico. [Že pred prvo svetovno vojno in tudi v času Mohorjeve družbe na Prevaljah (19191927) je bil oder, kjer so uprizarjali igre, pri Šteklu na Fari]. Veliko je bral, poznal je vsebino mnogih knjig, vodil je tamburaški zbor in ob smrti so ga pospremile na zadnje počivališče, na Faro, "vse Prevalje". Na nagrobnik so pod njegovim imenom vklesali še besedi: kulturni delavec. 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

 

Viri in literatura

Jože Jurač: Črke na ceklasti cesti. (Iz zgodovine Mohorjeve družbe na Prevaljah 1919–1927). – V: Koroški fužinar, 1969, št. 3. – Marjan Kolar: O igrah pod Goro. – V: Koroški fužinar, 1961, št. 7–12. – Rudolf Jaser: Tukaj počiva Leopold Abraham, kulturni delavec. – V: Koroški fužinar, 1962, št. 5–7.