Apohal, Anton ,

glasbenik;kantavtor;lesarski tehnik;skladatelj 

Slika 
17.01.1958, Slovenj Gradec, Slovenija 07.03.2002, Slovenj Gradec
Z mladostnim prijateljem Milanom Kamnikom je ustanovil Duo Kora, ustvarila sta več pesmi, ki so med Korošci že ponarodele, bil je uspešen tudi kot kantavtor. 

Življenje in delo

Živel je v Dobji vasi, pokopan je na Prevaljah na pokpališču Barbara. Oče gozdarski tehnik Matija, mati učiteljica klekljanja Marija Apohal roj. Zupanc (gl. čl.); sestra univ. dipl. pravnica Lidija por. Vučkovič (gl. čl.). Poročen je bil z višjo poslovno sekretarko Metko roj. Plevnik; sin Tomaž, hči  Mateja.

Po osnovni šoli na Prevaljah je končal Srednjo lesarsko šolo v Ljubljani in opravil specialistični izpit iz varstva pri delu (1985). Zaposlen je bil v lesarski proizvodnji podjetja Lesna Slovenj Gradec, sprva v Podvelki (1977–1979), zatem v Slovenj Gradcu (1979–1988) in na Prevaljah (1988–2001) kot lesarski tehnik in referent za varstvo pri delu. Z mladostnim prijateljem Milanom Kamnikom sta ustanovila Duo Kora [sprva Izvir] (19741994). Na akustičnih kitarah sta igrala country glasbo. V okviru tekmovanja Slovenske rock selekcije sta nastopila najprej v Velenju in nato na finalnem tekmovanju v Ljubljani. Ustvarila sta več pesmi, ki so med Korošci že ponarodele. Sledili so nastopi na televiziji in na radiu. Z besedili sta posegla v dela Prežihovega Voranca in ljudskega pesnika Blaža Mavrela. Duo Kora je zastopal Slovenijo na festivalu v Opatiji (1980), sodeloval na festivalu Slovenske popevke in na mednarodnem festivalu Circom musicum. Sodeloval je na raznih festivalih, festivalih narečnih popevk v Mariboru, sprva kot član Duo Kora in tudi kot kantavtor. Sledili so uspehi, toda Toniju je opešalo srce. Bil je šesti Slovenec in prvi Korošec, ki so mu v Ljubljani transplantirali srce, in prvi transplantiranec, ki je bil po operaciji še delovno aktiven, in je izdal svojo zgoščenko, posvečeno Koroški in njenim ljudem. Kot kantavtor je sodeloval z MoPZ Vres, gledališko skupino Prevalje-Mežica KD Prevalje, folklorno skupino Luka Kramolc iz Šentanela, Zvezo prijateljev mladine, društvom Euro transplant, Karitasom, A.L.P. Peco in Koroškim muzejem. Nastopal je tudi v glasbenih ter pogovornih oddajah na radiu in na televiziji ter z znanimi slovenskimi glasbenimi ustvarjalci na raznih dobrodelnih in drugih koncertih.

 

Dosežki in bibliografija

Diskografija: mala plošča Duo Kora "Je še kdo srečnejši kje?" (1980); kaseta "Duo Kora – 10 let"; kaseta Duo Kora "Rad imam pir" (1994) in videospot Duo Kora "Nič novega" (1989). Kot kantavtor je Toni Apohal izdal samostojni zgoščenki in posnel videospot "V deželi kralja Matjaža" (2001). Pripravljeno je imel gradivo za svojo drugo zgoščenko. Njegove pesmi s prve zgoščenke: V deželi kralja Matjaža, Moja dolina, Koroški mošt, K tebi prihajam, Strojna, Prevaljska fara, Koroška pesem, Pri zdravniku, Štirje letni časi. 

Priznanja in nagrade

Zmaga Duo Kora s pesmijo Prva ljubezen na tekmovanju "Rock selekcije M 75" (1975); nagrade kot Duo Kora z Milanom Kamnikom na festivalih narečnih popevk Vesela jesen v Mariboru: nagrade občinstva, klopotec za najboljšo izvedbo pesmi in nagrada strokovne žirije; najboljša debitanta za pesem Grubanje (1979); nagrada občinstva in žirije, nagrada za pesem Fršolnga (1984); zmaga s pesmijo Koroška pesem (1986) in s pesmijo Skurne besiede (1989); trikrat prvo mesto na lestvici 7 naj Koroškega radia in dr. 

Viri in literatura

Podatki žene Mete in drugi viri. – Bogi Pretnar: Fanta s kitaro. Duo Kora. – V: Stop, 1984, št. 51. – Miro Petek: Vrnitev duo Kora. – V: Prepih, 1993, št. 9. – Mojca Potočnik: Toni Apohal ima mlajše srce. – V: Prepih, 1995, št. 17. – Jasmina Detela: Nepozaben nastop ob 20. rojstnem dnevu koroške skupine Kora. – V: Prepih, 1998, št. 2. – Jasmina Detela: Prva samostojna zgoščenka Tonija Apohala. – V: Prepih, 2002, št. 1. – Greta Jukič: Težko slovo. – V: Prepih, 2002, št. 4. – Jasmina Detela: Večer poln dobre glasbe. Minila so tri leta, odkar je umrl koroški kantavtor Toni Apohal.  V: Večer, 2005, št. 61.  O njem in njegovi izjemni rehabilitaciji so prispevki v časopisju, z njim so posneti radijski in televizijski intervjuji.