Apohal, Marija ,

 umetnostna obrtnica;uslužbenka

Slika 
11.03.1931, Železniki, Slovenija ,
Apohal, Marija (1931)  je bila prva mentorica klekljanja na Koroškem; po njeni zaslugi se je  razširilo klekljanje od Prevalj po vsej Koroški, klekljanja so se učile strejše in mlajše klekljarice; nastal je tretji center klekljanja v Sloveniji. 

Življenje in delo

Oče tapetnik Štefan Zupanc, mati Marija roj. Okorn; brata oficir JLA Ciril in tehnični risar Jože. Poročena je bila z gozdarskim tehnikom Matijem; sin kantavtor, lesarski tehnik, Anton [Toni] Apohal (gl. čl.), hči univ. dipl. pravnica Lidija por. Vučkovič.

Osnovno in poklicno obrtno šolo je končala v Železnikih, knjigovodski tečaj na Srednji ekonomski šoli v Ljubljani. Zaposlena je bila na Gozdni upravi Škofja Loka, na Ministrstvu za lesno industrijo in na Gozdni upravi Tržič. Bila je prva mentorica klekljanja na Koroškem v Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje (1991), od tu se je njeno znanje klekljanja razširilo po vsej Koroški, kjer je danes po njeni zaslugi tretji center klekljanja v Sloveniji. Svoje znanje klekljanja je potrdila še z diplomo šole klekljanja Mire Kejžar v Škofji Loki (1999) in s tem opravila specializacijo za učiteljico klekljanja. Usposobila je več mentoric klekljanja [pet jih je pridobilo diplomo Mire Kejžar], ki poučujejo skupine učencev nekaterih osnovnih šol in odrasle ljubiteljice klekljanja po Koroškem. Je pobudnica in organizatorka več razstav klekljanih čipk; ob vsakoletnih manjših razstavah so bile odmevne pregledne razstave klekljanih čipk ob peti in deseti obletnici klekljanja na Koroškem in razstava najlepših in nagrajenih čipk Slovenije v letu 2002 ob republiškem občnem zboru slovenskih klekljaric na Prevaljah. Klekljarice pod njenim vodstvom razstavljajo svoje izdelke na Čipkarskem festivalu v Idriji in na Čipkarskih dnevih v Železnikih, kjer so bili izdelki učenk s Koroške že nekajkrat nagrajeni. Mlade klekljarice se udeležujejo tudi tekmovanj klekljaric, kjer dosegajo najvišja mesta. Na njeno pobudo so ustanovili Društvo klekljaric Koroške (2004). Po njeni zaslugi se je na Koroškem razvilo klekljanje med mladimi v šolah kot izbirni predmet in med strejšimi klekljarcami. 

 

Dosežki in bibliografija

 

Priznanja in nagrade

Priznanje revije Naša žena, Ljudje odprtih rok (2002); priznanje Občine Prevalje za njeno širjenje klekljanja na Koroškem; 

Viri in literatura

Osebni podatki in drugi viri. – Umetnost v belem. – V: Prepih, 1999, št. 11. – Greta Jukič: Marija Apohal, Gorenjka, ki je prinesla novo znanje na Koroško. – V: Čipkarski bilten, 2000, št. 2. – Greta Jukič: "Iz bele niti pesem tkem". Ob 10. obletnici klekljanja na Koroškem in ob 70-letnici učiteljice klekljanja. – V: Koroški fužinar, 2001, št. 1. – Samo Šavc: Marija Apohal : "Čipke krasijo, lahko pomenijo preživetje ali sprostitev". – V: Prepih 2001, št. 3. – Nataša Safran: Razcvet čipkarstva na Koroškem. Tretji center čipkarstva v Sloveniji ima korenine na Prevaljah. Marija Apohal je veliko otrok in žena navdušila za klekljanje. – V: Večer, 2003, št. 192. – Karin Potočnik: Umetniške čipke koroških klekljaric. – V: Večer, 2006, št. 126. – Zapisi o njej so v Večeru, Delu in Čipkarskem biltenu Slovenije.